dimarts, 6 d’octubre del 2009

Un polític israelià es nega a viatjar a Londres per por de ser detingut


El viceprimer ministre israelià Moshé Yaalón ha rebutjat una invitació per a visitar el Regne Unit després de ser advertit que podria ser detingut per crims de guerra. La informació, avançada pel diari britànic The Guardian, explica que Yaalón va ser convidat pel fons Nacional Jueu a un esdeveniment a Londres destinat a recaptar diners a favor d'un grup que dóna suport als soldats israelians sense família.
El polític israelià, que és també ministre d'Assumptes Estratègics, duia diversos anys sense visitar Gran Bretanya, pel que va demanar consell al seu Ministeri d'Exteriors, que li va desaconsellar el viatge.
El motiu és un incident ocorregut al juliol de 2002, quan Yaalón era cap de gabinet de l'Exèrcit israelià: un caça israeliana va bombardejar una casa de Gaza, operació en la qual no només va morir el líder de l'ala militar de Hamas, Salah Shehadeh, sinó també catorze civils, entre ells diversos nens. 
Immunitat diplomàtica
La decisió de Yaalón de no viatjar al Regne Unit segueix al fallit intent, la passada setmana, que un tribunal britànic emetés una ordre de detenció contra el ministre israelià de Defensa, Ehud Barak, per l'atac a Gaza del passat gener. Finalment no es va dictar l'ordre de detenció perquè es va considerar que Barak gaudeix d'immunitat diplomàtica.
Israel aconsella als seus polítics i militars viatjar amb els seus advocats per Europa
El portaveu de Yaalón, Alon Ofek-Arnon, va dir que hi ha en marxa una campanya destinada a "deslegitimar a l'Estat israelià". Segons The Guardian, s'ha aconsellat a diversos polítics i generals israelians que demanin consell als seus equips legals abans de viatjar a països com el Regne Unit i Espanya.
En 2005, el general israelià Doron Almog va estar a punt de ser detingut per la policia en l'aeroport londinenc de Heathrow per una ordre d'arrest motivada per operacions militars en Gaza. Algú li va avisar en l'últim moment, amb el que el militar no va sortir de l'avió i va evitar un hipotètic arrest.
Font: El Publico

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada