dissabte, 10 d’octubre del 2009

Injustícia de “llibre de text” a Gaza


Gaza, 8 Octubre, 2009 (Pal Telegraph) – Els nens de les escoles són a l’estacada per manca de material bàsic, al estar els subministres bloquejats per Israel.

Els 456.000 escolars de la Franja de Gaza que comencen el curs, s’enfronten a manques cròniques de tot, des de paper, llibres de text, cartutxos de tinta, uniformes escolars, carteres, ordinadors, com a resultat del bloqueig Israelià. Al mateix temps, les aules greument embotides han d’acomodar els estudiants que es van quedar sense escoles perquè van quedar destruïdes o malmeses en l’últim atac de principis d’any.

Els únics subministres al mercat es porten de contraban a traves dels túnels des de Egipte. Fins i tot quan hi ha material, molts no se’l poden permetre: el 80% dels 1.5 milions d’habitants de Gaza viuen per sota el llindar de la pobresa.

"Jo no puc entendre perquè necessitem patir, perquè no es permet que entrin llapis i llibres de text,” diu. "És que Israel es pensa que això també son armes ofensives?


Articles d’escriptori compartits

El paper que hi ha a l’abast de contraban és de baixa qualitat i quan s’utilitza una goma d’esborrar, es trenca", diu un mestre. Amb aquesta mala qualitat, el material es gasta aviat i així s’encareix el cost. “El que entra mai no és suficient”, explica.

"Jo encara tinc prou sort de poder comprar algunes llibretes, però la meva filla m’explica que hi ha companys a la seva classe que han d’utilitzar fulles de palma i bosses d’escombraries com a carteres.”

Un mestre de mates de Khan Younis diu que "alguns dels estudiants comparteixen els articles d’escriptori i altres utilitzen quaderns vells. "

El director de la cambra de comerç Mahmoud al-Yazji, diu que Gaza te un gran problema per aconseguir materials per als seus estudiants. Estima que el 90% dels estudiants se’n veuen afectats. "Israel deliberadament no permet que entri material d’escriptori a la Franja de Gaza,” diu. "Les forces de ocupació tenen bloquejats 1.750 contenidors de subministres escolars i material d’escriptori, per un valor de 150 mil$ USA. “


Efectes de l'atac Israelià

Un alt càrrec d’educació, Khalid Radi, afirma que el seu departament ha donat instruccions als professors de no pressionar els estudiants i mentrestant està en contacte amb grups humanitaris del món Àrab i d’altres països per a trobar maneres de que entri material escolar a Gaza. Però els últims intents dels grups de drets humans han fracassat”, diu. "Això em fa pensar si aquests alumnes amb un llapis a la ma se’ls veus més perillosos que si estiguessin sostenint un coet.”

En el darrer atac a Gaza, 18 escoles varen ser destruïdes, i als menys 280 danyades. Moltes encara necessiten materials de construcció per a fer les reparacions, segons fonts de NU. Radi diu que la mancança de material afecta negativament als estudiants. "El temps s’està tornant més fred. No tenim recanvis per les finestres danyades de les escoles, i els estudiants patiran els efectes de l’últim atac a Gaza durant l’any que s’apropa, amb la destrucció als seus caps,” manifesta. El Ministeri de educació informa que a moltes classes s’hi han d’apinyar fins i tot 55 estudiants.

"El bloqueig ha causat un patiment molt gran als nens de Gaza,” explica Philippe Lazzarini, cap de la Oficina de les NU per a la Coordinació d’Afers Humanitaris en els territoris Palestins ocupats. El Dr Fadel Abu Hien, professor de psicologia de la Universitat de al-Aqsa, diu que molts estudiants deixen d’anar a classe degut a la mancança de llibres, bolígrafs i paper. "Israel està utilitzant el control sobre les fronteres de Gaza per a causar destrucció psicològica entre els estudiants que volen estudiar i aprendre."


Cap ajut pels refugiats

Els grups de drets humans han criticat les restriccions de Israel sobre la Franja de Gaza i els límits que s’imposen als subministres. Només es permet l’entrada de menjar bàsic i materials rudimentaris. Els grups descriuen que això és “inadequats per a les necessitats de més de 1.5 milions de persones”. Segons els funcionaris de les NU, també manquen instruments i equips pels laboratoris de ciències de les escoles. El coordinador humanitari que representa les agències d’ajut de NU en el territori Palestí ocupat i la Associació d’Agències de Desenvolupament (Aida), representada al menys per 25 ONGs, han demanant un accés complet i sense traves tant d’entrada com de sortida de Gaza, per a restaurar el sistema educatiu.

Maxwell Gaylard, de la Oficina de Coordinació Especial de NU pel Procés de Pau d’Orient Mitjà, (UNSCO), assegura que “Sembla que Israel té una definició diferent de les necessitats humanitàries de la que utilitzem nosaltres a les NU.."

La manca de subministres és només un altre exemple de la frustració que s’imposa als Palestins que estan sota ocupació Israeliana.

Font: Mohammed Omer, New Statesman.

Traducció: M.M. de Comunitat Palestina

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada