dimarts, 29 de desembre del 2009

Els catalans de la marxa de Gaza continuen a Egipte



Una activista catalana comença una vaga de fam entre els participants de la marxa de Gaza retinguts a Egipte
Una catalana que participa en la Marxa per la Llibertat de Gaza i que es troba entre els retinguts a Egipte, Teresa Sala, va començar ahir a la tarda al Caire una vaga de fam indefinida. Motius: demanar a les autoritats egípcies que els deixi participar en la Marxa a Gaza, i fer conèixer el setge 'horrorós' que sofreix la població de Gaza des de fa més de quatre anys, segons un dels portaveus del comitè català de suport a la Marxa de Gaza, Àlex Hino. També han començat la vaga de fam participants d'uns altres països, com ara Hedy Epstein, una jueva de vuitanta-cinc anys que va sobreviure a l'Holocaust.
Segons el comitè de suport, la Marxa per la Llibertat de Gaza concentrada al Caire no es dissoldrà fins que no pugui entrar a la franja de Gaza. El grup d'activistes de la marxa era ahir a la tarda a la plaça Wall Trade Center del Caire, davant de la seu deles  Nacions Unides de la capital egípcia. La concentració reunia més de 500 participants de vint-i-tres nacionalitats, entre els quals deu de la delegació catalana de la marxa.
Els manifestants van dir que no es dissoldrien fins que el govern egipci no obrís la frontera de Rafah per deixar pas a la marxa i al comboi de medicaments i productes de primera necessitat destinats a la població civil palestina. No obstant això, les autoritats egípcies continuen blocant l'accés de Rafah a la Franja de Gaza, segons el comitè.
Entre els concentrats davant l'edifici de les Nacions Unides del Caire hi ha l'activista jueva i supervivent de l'holocaust, Hedy Epstein, que ahir al matí va emprendre una vaga de fam indefinida, a la qual es va afegir la catalana de seixanta-tres anys, Teresa Sala, membre de la Plataforma Aturem la Guerra. La intenció de les vaguistes és de pressionar el govern egipci i els governs de la Comunitat Internacional perquè la Marxa pugui arribar a la Franja de Gaza.

Alguns catalans van provar de fer cap a Gaza

En vist de la negativa del govern egipci d'obrir el pas de la franja de Gaza, quatre-cents activistes van provar d'arribar fins a la frontera de Rafah amb mitjans de transport diferents, però la policia egípcia els ho va impedir.

Quatre activistes catalans amb activistes de procedència internacional van ser retinguts a dos quilòmetres d'al-Arish en direcció a Rafah per quaranta policies egipcis durant cinc hores.

Suport de la societat civil catalana

Una trentena d'organitzacions i partits polítics catalans s'han adherit al manifest de suport a la Marxa per la Llibertat de Gaza, i algunes personalitats catalanes treballen perquè la Marxa pugui arribar a terme, segons que va informar el comitè.

El 15 de gener es farà una concentració per recordar les víctimes d'ara fa un any a Gaza, quan es va endurir el conflicte. El comitè de suport a la marxa recorda que van morir més de mil quatre-cents palestins, la majoria civils.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada